Cees van Nieuwenhuizen, voormalig directielid van Nike in Europa en voorheen zaakwaarnemer van bondscoach Guus Hiddink, was betrokken bij een frauduleuze miljoenendeal met de corrupte Braziliaanse voetbalbond.

Dat melden Amerikaanse en Portugese media op basis van vrijgegeven documenten van de Amerikaanse justitie. De aanklacht werd eind vorige maand bekend toen talloze Fifa-bestuurders werden opgepakt vanwege vermeende corruptie.

Nu blijkt dat in de aanklacht wordt verwezen naar een groot sportmerk dat niet met name wordt genoemd. Maar het blijkt volgens The Wall Street Journal om Nike te gaan.

Nike sloot in 1996 een reusachtig contract met de Braziliaanse voetbalbond: voor een bedrag van 160 miljoen dollar voor 10 jaar werd Nike de exclusieve leverancier. Maar volgens de Amerikaanse justitie kwam Nike in een apart contract overeen nog eens 40 miljoen dollar te betalen aan Traffic, een marketingbureau dat voor de Braziliaanse voetbalbond werkte.

Contract Nike met Braziliaanse voetbalbond

Onder dat aparte contract met sportmarketingbureau Traffic staan de handtekeningen van de gehele top van Nike, onder wie mede-oprichter Philip Knight, én die van Cees van Nieuwenhuizen.

Dat bedrijfje Traffic sluisde volgens de Amerikanen een deel van dat geld weer door naar één of meer functionarissen van de Braziliaanse voetbalbond. Justitie spreekt onomwonden over 'steekpenningen en kickbacks'. Van die 40 miljoen dollar heeft Traffic 30 miljoen in drie jaar in rekening gebracht bij Nike. De toenmalige topman van de Braziliaanse voetbalbond, Ricardo Teixeira, trad in 2012 af na beschuldigingen van corruptie.

Van Nieuwenhuizen, een voormalig sportjournalist van Het Parool en Voetbal International, speelde een sleutelrol bij Nike's entree in de mondiale voetbalwereld, die in de jaren negentig nog werd gedomineerd door Adidas.

Nike, wiens Europese hoofdkwartier in Hilversum zetelde, was in die tijd nog vooral een merk voor hardlopers, maar het contract met de Braziliaanse voetbalbond betekende een internationale doorbraak. In de jaren daarna wist Van Nieuwenhuizen ook andere landen, clubs en topspelers voor Nike te contracteren. Inmiddels zet het bedrijf 2,3 miljard dollar per jaar om in voetbal.

Maar eind jaren negentig wist Nike nog nauwelijks van de mores in het voetbal, zo tekende The Wall Street Journal indertijd al op uit de monde van mede-oprichter Knight. Het bleek naar zijn zeggen 'de meest politieke van alle sporten', waarin de Amerikanen de weg niet wisten. Dat verklaart wellicht mede de constructie van destijds.

Nike noch zijn bestuurders zijn verdachte in de Amerikaanse justitële onderzoeken. Het concern werkt wel mee met de autoriteiten. Cees van Nieuwenhuizen wil niet op de zaak ingaan. Tegenover Het Financieele Dagblad verklaart hij in een mail: "Ik heb begrepen dat Nike volledig meewerkt aan een kennelijk onderzoek van de FBI. Het lijkt mij niet verstandig om daar als inmiddels pensionado tussendoor te fietsen."

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl